O‘ZBEKISTON TIJORAT BANKI SEKTORIDA ME’YORIY-HUQUQIY BAZALARNING LIKVIDLIK RISKLARINI BOSHQARISHGA TA’SIRI: ISLOHOTLARDAN KEYINGI TAHLIL (Journal of Academic Research and Trends in Educational Sciences, 2024)
Ushbu tadqiqot 2017-2021 yillarga mo‘ljallangan bank sektori islohotlaridan so‘ng O‘zbekiston tijorat banki sektorida likvidlik xavfini yumshatish bo‘yicha me’yoriy-huquqiy bazalar samaradorligini o‘rganadi. Tadqiqot 13 ta yirik tijorat banklarining likvidlikni qoplash koeffitsientlari (LCR) va sof barqaror moliyalashtirish koeffitsientlarining (NSFR) miqdoriy tahlilini tartibga solish mexanizmlarini sifat jihatidan baholash bilan birlashtirgan aralash usullardan foydalanadi. 2017-2024 yillar oralig'ida panel ma'lumotlar tahlili orqali ushbu tadqiqot me'yoriy-huquqiy bazani amalga oshirish va likvidlik xavfining asosiy ko'rsatkichlari o'rtasidagi bog'liqlikni o'rganadi. Topilmalar shuni ko'rsatadiki, kuchaytirilgan tartibga solish choralari umumiy likvidlik riskini boshqarishni yaxshilagan, ammo turli bank muassasalarida amalga oshirish samaradorligida sezilarli farqlar mavjud.